Mitä pikavipeille tällä hetkellä kuuluu

Pikavippi on ollut puheenaihe siitä lähtien, kun ne Suomeen rantautuivat, monilla ihmisillä on ollut sanottavaa pikavipeistä ja niiden tarpeellisuudesta tai petollisuudesta tästä lähtien. Vuosien kuluessa on tehty monia lakimuutoksia pikavippien myöntämisen tiukentamiselle ja kuluttajien oikeuksien huolta pitämiseen. Yksi pikavippejä rajottava laki tuli voimaan lokakuussa vuonna 2009, uuden lain mukaan pikavippejä ei saa myöntää enää klo 23.00 jälkeen yöllä. Näin saatiin pikavippien myöntämistä rajoitettua, sillä ihmisten mukaan pikavippejä otettiin paljon humalassa, jolloin harkintakyky ei ole parhaimmillaan.

pikavippi uutisetSamana vuonna tuli myös laki, jonka mukaan jokaisen lainanhakijan luottotiedot täytyy tarkistaa, eikä vippiä saisi myöntää enää luottotiedottomalle ihmiselle. Lisäksi pikavippiyrityksen täytyy ilmoittaa selvästi tarkempia tietoja omasta yrityksestään ja toiminnastaan, jotta kuluttaja tietää varmasti mistä hän luottonsa oikein hankki.

Kuluttajasuojalain mukaan pikavippiyrityksen nettivisuilla täytyy lukea mm. selvästi lainan todellinen vuosikorko, sekä luotonantajan, sekä luotonvälittäjän nimet. Lisäksi sivuilla kuuluisi lukea ohjeita siihen, miten pitäisi toimia, jos lainan takaisinmaksu ei onnistu. Helmikuussa 2010 tuli laki, jossa pikavippien todelliset vuosikorot täytyy ilmoittaa aiempaa selkeämmin. Tämä mahdollistaa pikavippien vertailun entistäkin paremmin eri yrityksien välillä. Lisäksi pikavippejä saa hakea läpi vuorokauden, mutta rahat eivät tule jatkossa tilille enää yöaikaan. Lisäksi värinkäytösten minimoimiseksi lainanhakijoiden täytyi tunnistautua esim. Verkkopankkitunnuksilla, jotta henkilöllisyys saatiin entistäkin paremmin taattua.

Vuoden alusta asti on myös koitettu asettaa alulle uutta lakia, joka kieltäisi pikavipit ilman puhelinta kokonaan, tai ainakin rajoittaisi niitä huomattavasti, tämä oli Kokoomuksen aloite. Muutaman kuukauden aikana eduskunta on tehnyt ehdotuksen, että pikavipeille asetetaan korkokatto, joka ei voi ylittyä. Näin kuluttajien oikeuksista pidettäisiin entistäkin paremmin huolta. Kulutusluotot silti jätetään ilmeisesti vielä hetkeksi rauhaan.

Pikavipit ovat puhuttaneet ymmärrettävästi monesta syystä. Mielestämme siltikin pikavipit eivät ole kaiken pahan alku ja juuri. Suomen värstörekisterin tilastot sen kertovat. Kaiken lisäksi pikavippejä ilmeisesti myös tarvitaan. Valtosa suomalaisista kyselyyn osallistuneista sanoivat, että olisivat jossain kohtaa elämäänsä tarvinneet pikaista rahoitusapua arjessa. Kaikkia menoja ei voi ennalta ennustaa, eikä jokaisen ihmisen tuloilla voi säästää rahaa ”pahan päivän varalle”. Silloin on turvauduttava pikavippeihin. Katsotaan mitä taas uusi lakimuutos tuo tullessan. Tuskin täyskieltoa kuitenkaan, mutta jotain muutoksia on kyllä luvassa, hyvinkin pian.


Viimeksi muokattu: