Vertaa sähkön hinta ennen uuden sopimuksen solmimista

sahkon-hintavertailu-saannollisestiPolttoaineen ja sähkön hinta ovat olleet suosittuja puheenaiheita myös tänä vuonna. Närästystä luonnollisesti aiheuttaa hintojen jatkuva nousu. Varsinkin köyhimmissä perheissä hintojen nousu on ollut jo niin merkittävää, että monista asioista ja mukavuuksista on jouduttu luopumaan. Arjen askareiden keskellä moni tulee unohtaneeksi sen, että esimerkiksi oman sähkösopimuksen voi kilpailuttaa helposti. Netin vertailusivustoilla sähkösopimusten vertailu on helppoa ja tyypillisesti maksutonta.

Hintoihin kohdistuu nousupainetta

Sähkön tukkumarkkinahinnat ovat olleet nousupaineessa, mutta laskivat esimerkiksi huhtikuussa hieman. Sähkön spot-tukkumarkkinoilla huhtikuun hinta laski hieman maaliskuusta. Huhtikuun aikana Suomen lämpötila oli yli 3 astetta korkeampi kuin maaliskuussa, mikä vähensi energiankulutusta. Olkiluoto 3 -koeajon parantunut tuotanto ja sen tuotannon kasvu Suomessa ovat myös auttaneet painamaan hintaa alaspäin. Toisaalta toukokuussa hinnat ovat monista eri syistä olleet noususuunnassa.

Tulevaisuuden hintoja heijastavilla johdannaismarkkinoilla niin sanotut futuurisopimukset eri pituuksilla ovat helmikuun lopun jälkeen nousseet Ukrainan sodan ja pakotteiden nokittelun vuoksi. Futuurihinnat ennustavat tyypillisesti tarkimmin tulevia kuluttajahintoja. On hyvä myös ottaa huomioon, että pohjoismaiden vesihuoltotilanne on pysynyt lähes vakaana tammi- ja helmikuun rankkasateiden jälkeen. Erityisesti polttoainekustannukset ovat nousseet dramaattisesti Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurauksena. Fossiilisten polttoaineiden hinta vaikuttaa merkittävästi myös energiakustannuksiin Keski-Euroopassa.


Mitä kilowattitunti tarkoittaa?

Kilowattitunti, eli kwh, on energian mittayksikkö, jota yleensä käytetään puhuttaessa sähkön hinnasta. Kilowattitunti (kWh) maksaa Suomessa normaalisti hieman yli 5 senttiä, mutta viime vuosina kWh:n hinta on noussut reilusti yli 20 senttiin. Hinnat määräytyvät sähkön alkuperän ja sopimustyypin mukaan. Sähkön hinnat vaihtelevat huomattavasti palveluntarjoajittain ja sopimuksittain, joten asiakkaan kannattaa vertailla hintoja ja etsiä paras tarjous.

Kun tarkastellaan, kuinka paljon sähköä jokapäiväiset asiat kuluttavat ja kuinka paljon niiden käyttö maksaa, kilowattitunnin hinta on helpompi ymmärtää. Määrät saattavat aluksi vaikuttaa vaatimattomilta, mutta kun otetaan huomioon kotitalouden kokonaissähkönkulutus ja siitä aiheutuva rahamäärä, on olemassa todellinen mahdollisuus säästää huomattavia summia, erityisesti pitkällä aikavälillä, kilpailuttamalla sähkösopimuksia edes muutaman vuoden välein.

On hyvä ymmärtää, että sähköenergia ja sähkön siirto ovat erillisiä toimintoja. Sähköverkkoa alueellasi ylläpitävä laitos vastaa sähkön siirrosta ja veloittaa siitä omalla laskullaan. Sähkönmyyjäsi lähettää sinulle usein erillisen laskun sähköenergiasta. Joissakin tilanteissa saat vain yhden laskun, mutta siitä käy ilmi, mitkä osat lasku kattaa. Sähkövero ja arvonlisävero on myös eroteltu laskussa. Sähköstä peritään vero käytön mukaan. Sähköverkon tarjoaja perii energiaveron siirtomaksun mukana. Arvonlisävero (alv) peritään sähköenergiasta, sähköverosta sekä sähkönsiirrosta.


Hintakilpailu johtaa halvempaan sähköön

Tehokkain tapa säästää rahaa sähköstä on luonnollisesti valita halvin saatavilla oleva sähkösopimus. Halvin sähkö on laadultaan verrattavissa kaikkiin muihin sähköihin, eli laadussa eroa ei voi nähdä. Sähkö on kodin kiinteä kustannuserä, joten sen minimoiminen mahdollisimman pieneksi auttaa säästämään rahaa muihin tarkoituksiin.

Sähkömarkkinoiden vapauttaminen on vuosien mittaan johtanut ennennäkemättömään hintakilpailuun. Markkinoille tulevat uudet energiayhtiöt sekä perinteisemmät sähköyhtiöt, jotka ovat yhdistyneet keskenään, pyrkivät lisäämään asiakaskuntaansa aiemmin vakiintuneilla alueilla. Asiakkaille kilpailu on luonnollisesti vain hyvä asia, eikä ala tältä osin eroa muista liiketoiminnoista. Sähkötarjousten hintakilpailu on ollut kovaa, eivätkä perinteiset sähköyhtiöt toisinaan pysty kilpailemaan tehokkaasti uusien energiamyyjien kanssa. On aina hyvä tutkia myös tarjousten ehdot, jotta voit valita parhaan energiasopimuksen.


Mitä siirtohinta kattaa?

Sähkönsiirtomaksu on maksu, jonka sähköverkon omistaja kerää verkon ylläpidosta ja kehittämisestä. Asunnon sijainti määrittää, minkä siirtoverkonhaltijan järjestelmästä energia tulee. Sähkönsiirtopalvelujen tarjoajan vaihtaminen ei ole mahdollista, eli siirtomaksua ei voi kilpailuttaa. Osa kuluttajista pitääkin tätä ongelmallisena. Siirtohinta verojen kanssa on yleensä jopa puolet kokonaishinnasta.

Energiavirasto tutkii siirtohintojen kohtuullisuuden neljän vuoden jaksoissa juuri siitä syystä, että kuluttajat eivät voi siis kilpailuttaa sähkön siirtohintoja. Hintojen korotuksille on myös asetettu yläraja. Käytännössä sähköverkon tarjoaja ei saa korottaa siirtohintoja yli 15 prosenttia vuodessa verrattuna edellisenä vuonna perittyihin maksuihin.


Tuleeko pörssisähköstä jälleen suosittua?

Sähkön kustannuskäyrää tarkastelemalla voi havaita, että kustannukset nousevat, mutta monina päivinä sähkö on edelleen edullista. Hintaan vaikuttaa jatkuvasti esimerkiksi kasvava ja vaihteleva tuulivoimatuotanto. Asiantuntijat ennustavat, että asiakkaat löytävät pörssisähkön nopeasti uudelleen.

Monet ihmiset haluavat todennäköisesti siirtyä pörssihintaisiin sopimuksiin, kunhan hintojen heilahtelu laantuu. Esimerkiksi sähköajoneuvo on hyvä tapa säästää sähkössä ja silti käyttää sitä. Sähköajoneuvo voidaan ohjelmoida latautumaan silloin, kun sähkön hinta on alhainen, sen akut voivat myös varastoida sähköä.

Kun sähkökustannukset alkoivat nousta viime vuoden puolella, pörssisähkön asiakkaat huomasivat sen ensimmäisenä. Pörssiasiakkaat pakenivatkin huomattavien hintapiikkien vuoksi. Joka tapauksessa käänteistä reaktiota voidaan nähdä piankin, kunhan tilanne sähkömarkkinoilla rauhoittuu.


Vertaa sähkön hinta hiilineutraalisuuden mukaan

Eri sähkösopimuksia voi verrata netissä muullakin kriteerillä, kuin hinnan perusteella. Yksi kriteeri voi olla ympäristöystävällisyys. Hiilineutraali sähkö on termi, jota käytetään kuvaamaan sähköä, joka on tuotettu aiheuttamatta hiilidioksidipäästöjä. Suurin osa hiilineutraalista sähköstä on peräisin uusiutuvista lähteistä, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimasta.


Sisällysluettelo

Viimeksi muokattu: