1/10 sääntö jota jokaisen auton ostajan tulisi noudattaa

Katselin vuonna 2009 kauhuissani miten 690.000 uutta ajoneuvoa, jokainen keskimäärin 24.000$ arvoltaan, myytiin Romutus Ohjelma-2009 alle. Hallitus tarjosi autoista 4000$ hyvityksen kaupankäynnissä ja päätyi vahingoittamaan satojen tuhansien ihmisten taloutta. Tänäpäivänä osakemarkkinat ovat ennätyskorkealla, 20.000 dollaria sijoitettuna vuoden 2009 S&P 500 indeksillä, olisi nyt yli 50.000$.

Yksi suurimmista ja helpoimmista taloudellisista virheistä joita voit tehdä, on ostaa liian kallis auto. Auton ostohinnan lisäksi, sinun täytyy maksaa huolto, autovakuutus sekä liikenne- ja pysäköinti maksut. Listaa nämä kaikki ylös ja järkytyt varmasti paljonko auton omistaminen todella maksaa.

Yksinkertainen 1/10 sääntö auton ostoon. Käytä korkeintaan yksi kymmenesosa vuoden bruttotuloistasi auton ostoon. Jos tienaat 42.000$ vuodessa ja olet aikeissa ostaa auton, käytä siihen korkeintaan 4200$. Älä ehdottomasti mene ostamaan mediaani hintaista 24.000$ autoa.

Keskituloisen palkansaajan on järjetöntä ostaa keskihintainen auto joka vuonna 2017 maksaa 32.000$. Kuka haluaa käyttää 72% bruttotuloistaan auton ostohintaan? Ja vielä pahempaa, kun efektiivinen veroasteesi on 20% keskimääräisillä 42.000$ bruttotuloillasi, käytät nyt 95% nettotuloistasi autoon. Tämä on järjetön ja varma tie kohti taloudellista romahdusta. Turha toivo että varakas setä tai hallitus nostaa sinut kuiville.

Miksi ei kannata käyttää autoon yli 10% bruttotuloista.

1.  Ylläpitokustannukset. Autovakuutus, huoltomaksut, liikenne- ja pysäköinti maksut. Lisäksi jännitys uuden tai uuden käytetyn auton omistamisesta kestää ehkä joitain kuukausia, kun taas auton maksaminen tuottaa kipua vuosia. Jokaisen tulisi vähintään tarkastaa verkosta (eSurance) parhaat ja edullisimmat vakuutusten hinnat ja säästää rahaa. He ovat yksi suurimpia ja parhaita autovakuutusten tarjoajia. Mahdollisuuksia on paljon, tällä hetkellä maksat luultavasti aivan liikaa.

2. Vaihtoehdot. Ostaessasi kalliin auton, menetät mahdollisuuden sijoittaa rahasi siten, että sinulle todennäköisesti maksettaisiin tulevaisuudessa osinkoja. Jokainen tietää että vaikutus moninkertaistuu kun säästää aktiivisesti ja aloittaa säästämisen aikaisin. Autoihin tuhlaamisella on päinvastainen vaikutus. Mieti jos olisit auton sijaan sijoittanut saman 300-500$ kuukaudessa osakemarkkinoihin viimeiset 3 vuotta. Paljonkohan rahaa olisi kertynyt? Luultavasti 15.000 - 30.000$!

3. Stressi. Kun laitat autoon tuloistasi enemmän kuin 1/10 osan, se näkyy stressinä. Stressin tunne pysäköidessäsi autoa ruuhkassa johtuu siitä, että sinulla ei ole varaa autoosi. Jos noudatat 1/10 sääntöä, ajat ja parkkeeraat ilman stressiä. Et enään huoli jos ovikello soi tai jos autoon tulee naarmuja, saatika jotain rikkoontuu. Ihmisiä on kuollut stressiin.

4. Mikään ei riitä. Hieno auto, hienoa kaikki muukin.  Pään valtaa tyhmät ajatukset kuten: "Nyt tarvitsen rolexin joka sopii yhteen autoni kanssa, sekä hienon puvun ja kengät". Maksat 20 dollaria hotellipalvelijalle pysäköinnistä sen sijaan että pysäköisit itse ilmaiseksi, koska haluat ihmisten näkevän kun astut ulos autostasi. Kun omistat jotain hienoa, et tyydy enään vähempään muissakaan asioissa.

5. Tunnet itsesi tyhmäksi. Syvällä sisimmässäsi tiedät, että jos kaikki rahat menee auton lyhennyksiin eikä rahaa jää taskuun, sinulla ei ole varaa siihen. Jokainen maksuerä muistuttaa miten tyhmä olet rahankäyttösi suhteen. Miksi haluat tyhmyydestäsi muistutuksen joka kuukausi?

Jos teit jo virheen.

Jokainen tekee tyhmiä virheitä jatkuvasti. Tärkeintä onkin tunnistaa virheensä ja korjata se. Tässä joitain neuvoja miten kannattaa toimia jos olet jo ostanut liian kalliin auton.

1. Pidä auto kunnes sen arvo on enään 10% tuloistasi tai vähemmän. Jos olet käyttänyt liikaa, tämä on yksinkertaisin ratkaisu. Käytä autoa niin pitkään kuin mahdollista kunnes sen arvo on alle 10% vuosittaisista bruttotuloistasi.

2. Pure hammasta ja myy autosi. Jos et ole käyttänyt enempää kuin 1/5 osan brutto vuosituloistasi autoon, se kannattaa myydä. Tuntuu pahalta, ja takkiin tulee, mutta on sen arvoista päästä autosta eroon. Älä kauppaa sitä autonmyyjälle, kokeile neuvotella verkkosivuilla ja voit saada hyötyä jopa 2000 euroa.

3. Rangaistus. Rankaise itseäsi jotenkin. Silloin et niin helposti toista samaa virhettä ja olet tyytyväinen siihen mitä olet nyt. Kunnes autolaina on maksettu, kiellä itseltäsi jotain. Jos rakastat kahvia, lopeta kahvin juonti tai jos pidät pikaruuasta, älä hae sitä. Säästä enemmän tuloistasi verojen jälkeen ja koe se puristava tunne kun tajuat miten naurettavaa autoon tuhlaaminen oli.

Suositus:

1990-luvulla ja sen jälkeen rakennetut autot ovat paljon luotettavampia kuin aikaisemmin valmistetut. Jos haluat tosissasi parantaa taloudellista tilannettasi, sinun tulee ostaa luotettava auto jossa on vähemmän toimintoja ja elektroniikkaa. Silloin säästyt tulevaisuudessa monelta kalliilta huollolta.

Valinnan rikkaus on sinun.

Jos teet yli 25.000$ vuodessa, tulet yllättymään vaihtoehdoistasi auton suhteen. Jos noudatat 1/10-sääntöä. Jos haluat 30.000 dollarin auton, niin motivoidu tekemään 300.000$ vuodessa. Jos et pysty siihen, niin anna olla. Mutta älä mieti että et pystyisi enempään. Mieti tulevaisuutta, perheesi tulevaisuutta. Auton tarkoitus on viedä sinut paikasta A paikkaan B. Vai haluatko vain ylpeillä ja miellyttää muita, ei kannata. Paljon vaikuttavampaa on omistaa jotain oikeasti, ja tarvittaessa sen voi muuttaa voimavaroiksi eli rahaksi.

Yksi pahimpia yhdistelmiä on ostaa auto jota vuokraat ja joka maksaa silti enemmän kuin 1/10 brutto tuloistasi. Nyt sinulla on kaksi pahinta rahareikää jotka imevät tulosi joka kuukausi. Mieti varakkaita ihmisiä, naapurin miljonäärit, he omistavat talonsa ja ajavat käytetyillä (maksetuilla) autoilla, eivätkä käytä lähellekkään 50% bruttotuloistaan autoihin, vaikka voisivat.

Jos haluat olla taloudellisesti riippumaton etkä halua stressata materiasta johon ei ole varaa tai hommata sen kaiken. Kuuntele seuraava.

Jos haluat räjäyttää maailmasi ja ottaa elämästä kaiken irti, tee se. Yksi elämä elettävänä. Its your choice.


Viimeksi muokattu: